Kinderyoga

Kinderyoga laat kinderen vanaf zes jaar op een speelse en beweeglijke manier kennismaken met yoga. Door te spelen met yoga leren kinderen wie ze zijn, welke waardevolle mogelijkheden ze hebben om voor zichzelf (en de ander) te zorgen. In de yogales kunnen ze ontdekken hoe ze zich kunnen uiten, hoe ze om kunnen gaan met eigen gevoelens en emoties. Ze onderzoeken welke kwaliteiten en innerlijke krachten ze hebben en hoe ze deze kunnen benutten. Ze leren technieken en doen houdingen om het lichaam te versterken en soepel te houden, om hun concentratie te verbeteren en te ontspannen ook als ze angstig zijn of stress ervaren. Yoga is niet prestatiegericht: Hoe een kind het ook doet het is altijd goed! Yoga is veilig. Yoga is daarom bedoeld voor alle kinderen, ook kinderen met een lichamelijke of verstandelijke beperking zijn welkom. Het belangrijkste is dat het kind yoga fijn vindt om te doen!

 

Waarom kinderyoga?

Het is voor kinderen van deze tijd net zo moeilijk als voor volwassenen om bij zichzelf te blijven. De volle agenda’s, een veeleisende omgeving en grote hoeveelheid prikkels maken het moeilijk om te weten waar ze een grens ervaren en waar ze hun grens willen trekken en waar ze gespannen van raken. Ze zijn nog zo puur dat ze nog aan het ontdekken zijn hoe emotie ontstaat en waar die in het lichaam kan zitten. Ze weten niet altijd wat ze ervan moeten denken en wat ze ermee kunnen doen. Het is evenzo lastig om te bepalen wat er in hun hoofd en hun lichaam gebeurt en wat er buiten hun lichaam gebeurt. Kinderyoga kan ook bijdragen in het letterlijk en figuurlijk flexibel blijven. Kinderen zitten erg veel (in de schoolbanken, achter tv en computer) en bewegen over het algemeen eenzijdig. De bewegingsontwikkeling van het kind kan hierdoor gaten oplopen. De motorische ontwikkeling is namelijk een fundament voor andere ontwikkelingen. De hersenen en het lichaam van kinderen zijn bovendien volop in de groei en hebben ontspanning nodig.

 

De bovengenoemde factoren kunnen leiden tot druk of juist passief gedrag, tot spanning of kunnen zelfs gezondheidsklachtjes veroorzaken. Yoga geeft praktische tips om zich zelfverzekerder, sociaal weerbaarder, rustiger en tevredener te voelen. Met fysieke en mentale oefeningen leren kinderen hun lichaam goed te gebruiken en evenwicht te zoeken in zichzelf en in de buitenwereld, te concentreren en vitaal te blijven. Ze leren meedoen in een groep. Via lichaamsbesef kan het kind tot zelfbesef komen. Kinderen worden uitgenodigd om geaard te raken, grondgevoelig te worden door yoga. De eigen identiteit wordt daardoor vergroot en zo kunnen ze leren voor zichzelf te zorgen. Wat kinderen nu met yoga leren is een goede basis voor hun hele leven.

 

Wat doen we in een kinderyogales?

In een kinderyogales is het vooral belangrijk dat kinderen plezier hebben. Iedere les is een ontdekkingsreis met leuke thema’s die speels zijn en aansluiten op de belevingswereld en ontwikkelingsfase van het kind. Kinderyoga maakt gebruik van muziek, bewegen en motorische vaardigheden, fantasie, massage, zintuiglijke oefeningen, tekenen en kringgesprekken. Spelenderwijs en naarmate het kind ouder wordt, komen meer en meer elementen van yoga aan de orde, zoals ademhaling, meditatie, concentratie, visualisaties, lichaamshoudingen (asana’s) en mudra’s. Elke les kent een vaste opbouw.

Blijf op de hoogte en ontvang de leukste nieuwtjes van Yoga Bala.

Om te kijken of yoga iets voor je is, kun je hier een gratis proefles aanvragen. Uiteraard kunt je ook telefonisch contact opnemen.

Formulier verzenden...

Er is een fout opgetreden in de server.

Formulier ontvangen.

Wil je liever geen les in een groep, of heb je een speciale hulpvraag, dan kun je hier een gratis intakegesprek aanvragen.