Wat is hatha yoga?

Yoga betekent letterlijk vanuit het Sanskriet vertaald verenigen of verbinden. Het gaat kort gezegd om de eenheid of eenwording van lichaam, hart en geest. Ha-tha betekent zon-maan als energiepolariteit. "Dingen" staan niet los van elkaar, maar zijn in zekere zin door een spanning ertussen met elkaar verbonden. Bij hatha yoga vormt het fysieke lichaam het uitgangspunt voor zelfonderzoek.

 

De Kashmirmethode

De Kashmirmethode is een meer zachte meditatieve manier van oefenen waarbij de aandacht vooral op het tastgevoel gericht wordt. Niet vanuit het geheugen, maar vanuit het gevoel laten we een beweging ontstaan. Het invoelen en voorvoelen van een beweging maakt gevoelens herkenbaar en leidt tot een grotere bewustwording van de reacties op bijvoorbeeld emoties. Het is een liefdevolle, mindful benadering van het lichaam. Als we op deze manier werken, kan een diepere (gevoels-) laag van het lichaam, het zogenaamde energielichaam gewekt worden. Je ontdekt je (mentale, emotionele en fysieke) weerstanden, pijntjes en ongemakken, maar ook je ruimte, positieve sensaties en (keuze-)mogelijkheden. Het is niet altijd even gemakkelijk, maar je kunt leren dat in het nu en onpersoonlijke je meer kan ontspannen. Het lichaam kan zich bovendien gaan bevrijden van conditioneringen en spanningslagen. Een aantal houdingen worden passief uitgevoerd en langer aangehouden. Ook spierspanning en bindweefselspanning kan zo losgelaten worden richting moeiteloosheid en innerlijke kracht. De houdingen worden uitgevoerd in combinatie met het ademritme, waardoor een “flow” van beweging en energie kan ontstaan. Ontspanning en adem is de sleutel. Hoe dieper we kunnen ontspannen hoe meer levensenergie we kunnen activeren.

 

De voordelen en werking van yoga

De yogacursus is bedoeld om al doende hatha yoga te leren kennen en met eigen lichaam en geest te ervaren wat het is en hoe het werkt. Yoga verbetert bij alle mensen en in alle omstandigheden de lichamelijke conditie. Het is een weg van bewustwording, van voor je zelf zorgen, en zonder oordeel kunnen ervaren wat er nu is. De yogaoefeningen zijn gericht op je welzijn, op een goede doorstroming in je lichaam en een rustige geest. Je voelt je weer fit, soepel en prettig in je lijf. Wat je in de les leert, kun je toepassen in je dagelijkse leven. Als je namelijk weet hoe je jezelf kunt bevrijden van spanning, dan weet je hoe je problemen in het leven kunt oplossen. Als je in staat bent spanningen in evenwicht te brengen, kun je je emoties, boosheid, hartstochten beter doorvoelen en beter mee omgaan.

 

Blijf op de hoogte en ontvang de leukste nieuwtjes van Yoga Bala.

Om te kijken of yoga iets voor je is, kun je hier een gratis proefles aanvragen. Uiteraard kunt je ook telefonisch contact opnemen.

Formulier verzenden...

Er is een fout opgetreden in de server.

Formulier ontvangen.

Wil je liever geen les in een groep, of heb je een speciale hulpvraag, dan kun je hier een gratis intakegesprek aanvragen.